Ouderenzorg
De werkgroep Ouderenzorg heeft diverse projecten gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg en zelfregie van ouderen in Groot Scheveningen, zodat zij zolang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen en hun sociale netwerk zoveel mogelijk in tact blijft. Aan deze werkgroep nemen, naast huisartsen van SCH-2017 Respect, Saffier, Cardia, HMC (internist en specialist ouderengeneeskunde) deel.
De werkgroep heeft de afgelopen jaren diverse interventies ontwikkeld en geïmplementeerd in Groot-Scheveningen. Doel van deze interventies is (kwetsbare) ouderen zo lang mogelijk veilig thuis te laten wonen, door de huisarts te ondersteunen met kennis en expertise uit de tweede lijn (internist en specialist ouderengeneeskunde) en welzijn en zo ongewenste ziekenhuisopnames te voorkomen. Onder andere deze interventies zijn nu opgenomen in het transformatieplan Ouderenzorg, dat met regionale partners is ingediend. Het transformatieplan kunt u via onderstaande link openen.
Voor de huisartsen van SCH-2017 zijn de volgende interventies al geïmplementeerd:
- Elke huisartsenpraktijk heeft een gestructureerd periodiek overleg over kwetsbare ouderen met de huisarts, POH-ouderen, wijkverpleegkundige en welzijnsmedewerker.
- Siilo app Ouderen Scheveningen: huisartsen beschrijven kort de casus van de kwetsbare oudere waar zij een subacute vraag over hebben. Een interprofessioneel team bestaande uit internisten en specialisten ouderengeneeskunde geven binnen maximaal 4 uur advies.
- Met de “Niet-Pluis app” krijgt de thuiszorgmedewerker de mogelijkheid om laagdrempelig een vermoeden van ontregeling te melden. Deze melding komt bij de huisarts en wordt tegelijk beoordeeld door het interdisciplinaire team ouderengeneeskunde (SO en internist ouderengeneeskunde). In overleg met de huisarts volgt een gepaste actie om verdere ontregeling te voorkomen.
- Netwerkkliniek: momenteel wordt onderzocht met de zorgverzekeraars hoe de kliniek gefinancierd gaat worden. De Netwerkkliniek is een klinische faciliteit in de wijk voor (semi-)acute somatische problemen bij kwetsbare ouderen die medisch specialistische zorg nodig hebben, maar voor wie een ziekenhuisopname niet wenselijke is vanwege de hoge kans op complicaties en functieverlies. Belangrijke kenmerken van een Netwerkkliniek zijn de holistische benadering van de patiënt waarbij bij opname een geïndividualiseerd behandel- en revalidatieplan wordt gemaakt. Dit heeft als doel om de kwetsbare patiënt zo snel en veilig mogelijk de juiste zorg te geven en direct te kunnen starten met revalideren, om complicaties te voorkomen en zelfredzaamheid te bevorderen. De Netwerkkliniek is een vorm van “de Wijkkliniek”, die wordt gekenmerkt door interdisciplinaire en transmurale samenwerking tussen medisch specialisten i.c. internisten ouderengeneeskunde, huisartsen en SOG van de betrokken VVT-instellingen.
